Chagall Project

Er schuilt warmte in de steen

Urban Haiku

Zeelicht

Biografie

Frans Ort (Amsterdam 1959) begon in 2004 serieus met schrijven. Aanleiding was een serie gedichten bij het werk van de Dierense schilder Wessel J. Huisman. Het bleek het begin van een golf teksten, waaruit de bundel Misschien alleen de tijd in 2006 ontstond. Daarna volgde een nieuwe verzameling gedichten met min of meer dezelfde thema’s, die gebundeld werd in Zeelicht (2010). Op dit moment werkt hij aan zijn derde bundel, Watermerk, die in de nabije toekomst zal verschijnen. Deze bundels vormen een drieluik van de door hem waargenomen werkelijkheid. Een volgend project is de ontwikkeling van de Urban Haiku: traditionele Japanse vormen waarin niet de natuur centraal staat maar het leven in de stad.
Kenmerkend voor zijn werk is de worsteling met de tijd. Zijn gedichten zijn telkens weer een poging tijd te vangen in taal en zo het moment te bewaren in een tekst: alsof je een foto maakt met woorden. In zijn werk keren de thema’s water en licht regelmatig terug. Niet verwonderlijk, omdat hij opgegroeid is aan een van de grote rivieren en momenteel in de nabijheid van de IJssel woont.
Hoewel hij in de derde bundel experimenteert met vormen, is dat onderdeel minder aan hem besteed. Belangrijker is het om taal zo te rangschikken dat er een maximum aan zeggingskracht ontstaat met een minimum aan woorden. Om Ida Gerhardt te citeren: ‘elk woord of het niet anders kon.’

Naast gedichten schrijft hij ook verhalen, vaak met een religieuze dimensie. In 2011 verscheen bij zijn jubileum een klein boekje onder de titel Een lichtspoor op het water dat aan vrienden werd meegegeven. Tenslotte werkt hij nauw samen met de vocalgroup Choral onder leiding van Henk Ruiter. Sinds 2008 trekken zij door ons land met de muzikale raamvertelling De schilder en de liefde, een serie liederen en verhalen rondom het leven van de schilder Marc Chagall. In 2009 verscheen hiervan een Cd-opname. Frans Ort heeft op diverse poƫziemanifestaties werk voorgedragen, verschillende keren verschenen zijn gedichten in verzamelbundels.

 

 

Misschien alleen de tijd

Rene Magritte

Religieus werk

Watermerk

 

 

Alblasserdam

Haiku Francais

 

BD-webdesign